Na bijna ander half jaar lang afgelast wedstrijden kan nu de geest uit de fles. Op één dag maar liefst 10 toptijden geleverd in 2 verschillende steden. 

Eindelijk is het dan zover, een “echte wedstrijd” met deelnemers over verschillende afstanden, variërend van de 5 tot aan de volledige marathon.

“Groep 1 heeft z’n visitekaartje weer afgegeven”

Lodewijk van Dongen

De dag starte met de trainer die een kopje koffie aanbood aan het gezelschap dat zich heeft verzameld op het Centraal Station van Den Haag op weg naar de garenmarkt in Leiden, waar ook vroeger het zware werk door vollers werd vervilt. Wevers die wol van garen maakten. Leuk feitje.

Ondertussen bereiden Frans, Niels en Tesfalem zich voor op de wedstrijd in Eindhoven. De eerder aangeschafte voucher voor de pandemie werd afgestoft en verzilverd. Hier verder in het verslag meer over.

Startschot!
10.00 uur. De marathon van Leiden is gestart, met de kilometer vreter Steven aan start. Ondanks flinke verbouwing thuis met avonden aan sloopwerk, start hij vrolijk aan de marathon van Leiden. Met een straf tempo bijt hij het spits af. En word later op de dag ook terecht bekroond als sub-3 koning. De toon is gezet..

HM van Leiden
Het overgrote deel dat deelnam aan de halve marathon was aanwezig in Leiden. Met de eerder gelopen testlopen OKO in de vestzak, kwamen de mannen naar Leiden om te innen.  

Hier gingen Allard, Erik, Jens, Jesse, Moniem en Ykalo van start met de halve marathon. Laatst genoemde had een flitsende start en nam als eerste de leiding in het gezelschap. Hier moest hij later in inleveren, maar liep vooralsnog een tijd waar de meeste LG1 lopers vooraf aan de halve marathon wel voor hadden willen tekenen.

Allard, de man uit voorschoten die nog enkele weken hiervoor nog te kampen had met een verkoudheid, liep de halve marathon als generale repetitie ter voorbereiding op de hele van Rotterdam. Deze halve was daarom een mooie testloop en hij liep met een mooi tempo van 3’50 p/m tot het laatste einde, en had nog genoeg over! Met opgeheven handen en een soepele tred kwam hij daarom over de finish. Erg benieuwd naar zijn marathon tijd.

Ook Erik liep de halve ter voorbereiding op de marathon in Maastricht. Hij had voor zichzelf voorgenomen om te lopen zonder vooraf gestelde strategie m.b.t. koplopen. En dit heeft gewerkt. Met een bewonderingswaardige vlak tempo kwam Erik daarom over de rode loper, oftewel de finish lijn, ruim binnen zijn vooraf gestelde tijd! En is daarom klaar voor Maastricht, de groene loper. Ook hier een stevig pr tijd verzilverd en met een veelbelovende tijd op zak richting de stad aan de voet vd Sint-Pietersberg. Erik kwam binnen als 1ste in zijn categorie.

De zoon van Erik, Manolo, mocht de familietrots stuwen met een straffe 37:40 op de 10km. Een inmiddels herkenbare rappe tijd van deze ambitieuze jongen.

Jens kwam hier met een missie. Namelijk met een streeftijd van 1:20. Dit is hij ruimschoots voorbij gegaan met bijna een heel minuut. Dik tevreden kwam hij over de finish. Hij miste de 1:19 met een luttele 1 seconden. De Triatlon trainingen werpen zijn vruchten af. Ook hier een pr dus! De familie Kok kan weer terecht en met trots de kudo’s klikken op Strava.

En ja, de snel startende Jesse ging ook dit keer hard van start, maar hield dit ook sterk vast. Al vanaf kilometer één ging hij met de kopgroep mee. Tempo lag hoog. Dit betekend een snellere eindtijd dan gepland. Ikzelf (Moniem) maakte me lichtelijk zorgen. Maar het is vroeg in de race, en dus kunnen we nog bijstellen, zei ik tegen mezelf. Erik keek op zijn horloge en deelde zijn zorg als ervaren marathon loper; “…snel tempo”, riep hij. Eerste deel van de zin niet geregistreerd. Gelukkig werd mijn vermoeden over het te snelle tempo bevestigd en daarmee was ik gek genoeg gerustgesteld. Ikzelf nog erg in twijfel, zal ik aansluiten of niet?! Dit was voor mij een lastige keuze, want je wilt niet alléén lopen. Voor ik het wist werd het gat tussen mij en Jesse kleiner. Heel even liep ik in een niemands dal tussen Erik en Jesse in. Het zorgelijke gevoel dat ik de eerste kilometer had sluipt er in, wat gelukkig afnam bij aansluiting tot de groep. Jesse hield standvastig zijn aanvallende positie vast in de kopgroep. We kwamen de 10km split tijd door in 35:30, en wisten het beiden af te sluiten met een negatieve split.

Naar de finish. Met als eerste richting de eindstreep.. Jaa. Trainer Lodewijk die met een geel hesje niet te onderscheiden was van de organisatie en al fietsend Jesse en mijzelf naar de laatste kilometers hielp langs de kronkelige straten, bruggen en kinderkopjes in de zijn bekende Leiden. Over de finish! Voor ons beiden een pr. Voor Jesse een fantastische prestatie om mee te nemen naar zijn alweer volgende wedstrijd in Rotterdam. Complimenten! Beiden hebben we door de adrenaline tijdens de race, de flat aan de splinterlaan 108 waar het 60 jaar geleden voor Lodewijk allemaal begon, wel net gemist. Jammer.

5k
Jeffrey loopt weer een eerste weg wedstrijd in tijden. En hij heeft er zin in. Na het wel gewaardeerde camera werk en support op de 19km de race hiervoor was het nu zijn beurt. Met een naar zijn gevoel én die van de trainer een iets te lang parcours, maar alsnog een erg snelle eindtijd. En hij eindigde als 2e op het podium. Gefeliciteerd! Met de vele wenden en keren op het bochtige parcours voorspelt de trainer op vlak parcours een mogelijk record in de toekomst. De krantenkoppen gehaald dus, en ook nog eens een mooie bokaal voor op de kast inclusief een leuke prijs. Jeff is fit. Wellicht dat we het dit jaar nog gaan zien. We gaat het meemaken!

Ondertussen kilometers verder..
Meer dan 100 kilometers verder in Eindhoven, strijden Frans, Niels en Tesfalem voor de eer van Haag Atletiek.
Frans, de comeback kid, die zich na zijn blessure sterk heeft terug gevochten, moest afgelopen jaar zijn sportieve ambities even in de kast zetten. Maar nu na 1 jaar is hij weer terug in het start vak. Weliswaar zonder tijdsdoel. Gewoon lékker hardlopen, én dat ging ook heel lekker! Een goede 10km tijd om verder uit te bouwen en ook om trots op te zijn. En hopelijk zien we hem weer snel in de groep! Een welverdiende medaille na afgelopen jaar. Hier gaan we meer van zien, vrijwel zeker.
Niels en Tesfalem, waren te volgen op de volg tracking apps van de organisatie, of toch niet. Inmiddels waren de heren al over de finish, al gaven de apps anders aan. De heren hielden de spanning erin. Gelukkig hadden we Frans ter plaatse, die inmiddels zijn 10km wedstrijd had afgerond.
Maar hij deelde, zo zelf gezegd, de support-aandacht met Niels, Tesfalem en zijn vriendin. De keuze voor zijn vriendin, is dan ook goed te begrijpen.
Maar nu weten we nog steeds niet wat er in Eindhoven gebeurt. Nadat Wim nog even aan de server gerammeld heeft 😀, druppelde de tijden dan toch uiteindelijk binnen.
En ja, weer 2 toptijden erbij. En Niels wist er ook nog een pr van te maken. Fantastisch prestaties in Eindhoven. Een erg mooie afsluiter van een enerverende race dag. Proficiat!

42.2 – Steven 2:56:07 ( PR )
21.1 – 1:14:04 Moniem ( PR )
21.1 – 1:14:15 Jesse ( PR )
21.1 – 1:15:55 Erik Scheers ( PR )
21.1 – 1:16:09 Ykalo
21.1 – 1:16:59 Niels ( PR )
21.1 – 1:17:31 Tesfalem
21.1 – 1:19:00 Jens ( PR)
10 – 42:53 Frans
5 – 16:45 Jeffrey