Het keerpunt, de kanonnen bij Ter Heijde.

Maandag 6 september ging de kogel door de kerk van de CPC organisatie en besloot men wederom tot uitstel, maar nu naar maart 2022.
Ik had er al enigszins rekening mee gehouden. Ruim een maand van te voren had ik het alternatief al voor mijzelf op tafel.
Helemaal nieuw was het parcours niet, want vanaf 12 juni hebben we het als testwedstrijd al een paar maal de revue laten passeren.

Met enige punten op de spreekwoordelijke “ i “ werd de voorbereiding nog strakker ingezet en werd de hulp ingeroepen van een voorfietser, 2 man bij de watervoorziening en 1 persoon die zijn auto ter beschikking stelde om het vocht op de juiste plaats in de duinen te krijgen.
Sander trok de wedstrijdkar als voorfietser. Geurt Jan en Frans bemande de waterpost en het was loper Niels die het allemaal mogelijk maakte dat dat water ook ter plaatse kwam.
Maar zijn rol was meer !

Om het qua tijdsduur binnen de perken te houden en het niveau hoog te houden, stelde ik deze loop slechts open voor de wat snellere lopers. Zo kwam ik uit op de Groepen 1 en 2 (wegatletiek), de MILA en de snelste recreatiegroep. Zeg zo’n 45/ 46 minuten op de 10 en circa 1:40/ 1:45 op de halve.
Het moest natuurlijk ook niet te druk worden, anders zou het wel eens op een evenement kunnen gaan lijken. En we weten inmiddels hoe men tegenwoordig denkt over evenementen in Coronatijd.

14 atleten
Vanuit de snelle recreatiegroep kreeg ik al snel een reactie dat men er belangstelling voor had. Jeroen, Vincent en Laurent dienden zich aan. De eerste twee voor de 10 en Laurent voor de halve.
Vanuit de MILA waren het twee dames en een heer die het gezelschap van 14 deelnemers aanvulden, in de personen van Krista en Moniek. De mannelijke vertegenwoordiging was te vinden in Bram, die eigenlijk in alle groepen wel gelopen heeft behalve groep 2.
Vanuit groep 2 helaas geen belangstelling of durfden zij de strijd niet aan? 
De andere 8 deelnemers kwamen uit Groep 1.
Erik, Maikel en Jens kozen voor de 10 km. En Moniem, Jesse, Niels, Peter en Wim kozen weer voor het langere werk.

Over tot de orde van de dag en we schrijven 1 dag voor de CPC: zaterdag 25 september 2021.
Nog voor de start was er Haagatlete Myriam die polshoogte kwam nemen. Zij wilde de atleten nog even uitzwaaien en zo geschiedde nog voor de start.
De loop die opgezet was betrof een soort “overtake run” waarbij de minst snelle als eerste van start gaat en de snelsten als laatste de startstreep verlaten.

De eerste 3, uh 4 lopers
Krista liet mij mijn chronometer starten en had 45 minuten per 10 km opgegeven. Maar Krista had andere plannen. Zij liep niet de 10, ook niet de halve, maar een 28 km en daarna nog een stukkie uitlopen.
Dit met oog op de marathon van Rotterdam die binnenkort plaats vindt.
Zij werd vergezeld door voorfietser Sander die de weg zou wijzen naar de kanonnen en terug.

Nog voor de start kwam Niels naar mij toe. De plannen waren veranderd wat hem betreft en hij wilde starten met Peter en Moniek. Hij zou ze de beide marathonlopers op sleeptouw nemen en dat deed hij dan ook met verve. Al regisserend deed hij zijn werk en kwam op de seconde nauwkeurig door op het 10 km punt. Daarna zou het in het laatste stuk iets sneller gaan en zo geschiedde. 1:29:00 was het doel en uiteindelijk kwamen Peter en Moniek binnen in de aequo tijd van 1:28:02.
Kortom, een goed en welgeslaagde actie. 
En die tijd en afstand van Moniek? Daar zaten nog 10 kilometer inlopen voor!

En wat betreft Niels? Daar kwam nog een vervolgactie op, maar daarover later in dit stuk.

Ruud kan je er alles over vertellen
Jeroen en Vincent zouden aan elkaar gewaagd zijn en lang samen lopen. Tot aan het Schelpenpad ( de afslag naar de duinen) werden zij vergezeld door hun collega runner uit de recreatiegroep Ruud. Niet lopend maar op de fiets. Na nog wat bemoedigende woorden voor de daaropvolgende lopers waaronder Laurent vervolgde Ruud zijn weg naar Scheveningen om te gaan kijken naar de voetbal van zijn zoon. 
Of die gewonnen heeft vertelt dit verhaal niet, maar Ruud kan er alles over vertellen.

Jeroen en Vincent bleven lang bij elkaar, maar in de laatste kilometer van de 10 moest Vincent, Jeroen toch laten gaan.
Vincent vertelde later via whatsapp dat hij de hekkensluiter blijkt te zijn met 44:09 minuten. Maar het mooie in deze “overtake run” is dat hij nog redelijk voor in het veld eindigde omdat de inhaalrace gebaseerd is op de halve.
Zowel Vincent als Jeroen uitten zich direct na de race uiterst tevreden en vonden het een mooie, gezellige en uiterst stimulerende loop, die eigenlijk geen loper mag missen !
Overigens is die laatste opmerking, na de laatste komma van mijn hand !!!

De watertoren in Monster.

Binnen gehaald worden, gelijk als bij de CPC
De volgende 2 lopers die met 9 minuten achterstand vertrokken waren Wim en Laurent. Mogelijk zou Laurent zich op kunnen trekken aan Wim. Er moet wel even gezegd worden dat Wim de laatste tijd wel wat klimkilometers in de benen heeft, maar wonder boven wonder lijkt hij zijn snelheid niet verloren.
Deze loop zou een testloop zijn met oog op een mogelijke Rotterdam marathon. In zijn hoofd heeft Wim het clubrecord voor zijn masterklasse, maar dat zit er nu na het 8 daags loopevenement in de Bergen nog even niet in.
Afhankelijk van hoe het zou gaan en het herstel zal Wim een beslissing nemen over deelname in de Maasstad.
Laurent wist dat Wim in feite de snelste was en liet het kopwerk dan ook over aan de sterke veteraan. Met dat windje tegen naar de kanonnen van Ter Heijde kostte het achteraf toch de kop en zag Wim, de loper uit de snelle recreatie weg lopen en kon niet volgen.
Had de Fransoos Laurent in de gaten dat deze loop voor hem wel eens een PR kon opleveren ? Hij had immers 1:26:01 staan.

Het weggaan en snelheid maken bleek succesvol en Laurent bezegelde dat met een PR van 1:25:30
En of het al niet genoeg was werd hij, gelijk als we de taferelen die we bij de CPC kennen, ingehaald door familie en verwelkomt door zijn kleine die met een bord met tekst stond te zwaaien.
Laurent was de koning te rijk en zelf ook dolblij gelijk de jongste toeschouwer.
Maar ook Wim werd binnengehaald en zijn vriendin stond hem al op te wachten. Nahijgend op de brug, na een meer dan geweldige eindsprint deed hij zijn verhaal en liet hij een duidelijk visitekaartje achter, dan het toch wel een bijzondere atleet is.
Wie doet dit hem na. Na een zwaar 8-daags bergloopevenement blijkt deze 55+ loper nog steeds in staat tot een 1:28 laag.

De kwaliteiten die Wim in huis heeft, kwamen Laurent goed van pas en daardoor werd het voor hem een onvergetelijke loop die hij met een nieuw persoonlijk record kon aftikken.
Wim deed veel kopwerk en gaf les.
Laurent weet nu wat hij kan en volgende keer door samenwerking naar een nog mooiere eindtijd om het record nog meer aan te scherpen. Want er zit denk ik nog veel meer in als ik zo die finish zag.

Niels in de rol van haas met een missie
Het tweede deel van mijn lijstje loopt net een tandje sneller en daarom zat er maar liefst 6 minuten tussen de vorige start en deze.
Het was de beurt aan Jesse en Moniem. Jesse gaat ook voor Rotterdam en deze halve marathon moest hij toch maar eens laten zien wat hij in huis had.
Sterker dan ik voor mogelijk had gehouden liep hij meer dan 1 minuut van zijn record af van 1:18:26 (2016). Een mooie opsteker en zeker te weten dat er op basis van zijn nieuwe tijd nog meer in zit op de 10 km. Maar eerst de marathon van Rotterdam met altijd de geweldige finish op de Coolsingel.
En Moniem ? Ook die bleek weer een tandje sterker geworden te zijn en wist op 16 tellen na, bijna 2 minuten van zijn record eraf te lopen.

En dan hadden we nog Niels met zijn vervolgactie.
Het plan was dus eerst Moniek en Peter hazen en aan het eind de snelste loopster/ loper naar een mooie prestatie te leiden. En dat bleek dus Moniem. 
Gedreven en wetende van zijn kunnen snelde hij Moniem naar een herinnering waar hij het nog vaak over zal hebben.

Aan elkaar gewaagd
Maikel, Jens en Bram stelde voor iets eerder te starten en kregen een korting van 30 seconden.
Maikel en Jens gingen voor de 10 km en de iets snellere Bram ging voor de halve marathon, die overigens al vanaf huis was komen lopen en na afloop van zijn halve nog wat tempowerk zou doen in de vorm van 3 x 1000 in 10 km tempo. Als toetje zeg maar. En daarna nog 6 km naar huis.

Maikel en Jens gingen dus voor de 10 km en waren aardig aan elkaar gewaagd. Iets minder snel dan de plannen waren ( onder de 36:00) werd er afgeklokt op 36:20 en 36:22
Halve marathonloper Bram kon zich goed optrekken aan hun tempo, maar liep na enkele kilometers er toch voor. 
En na flink inlopen werd het voor Bram een prima tijd van 1:15:56
En daarna moest dat andere nog gebeuren.

Als laatste loper was het de beurt aan Erik, die met 18 minuten achterstand mocht gaan inhalen. Met maar 10 km voor de boeg zou het dus niet lukken om het gehele veld op te vegen. 
Met 30 seconden achterstand op zijn voorgangers die flink doorliepen haalde hij ze pas na 5 km in. Gehoopt iets lager uit te komen liep hij toch een knappe 35 laag en mag zich rijk prijzen als de snelste van het veld van de dag.

Het werd al met al een geslaagde CPC vervangende loop, met een snel, vrijwel vlak, gevarieerd en fraai parcours. Buiten dat werd het voor sommige van ons een binnenhaal moment die we alleen van evenementen als de CPC kennen. Ook die sfeermakers hartelijk dank.
En het werd een loop met voor sommige lopers een PR. Dat werkt ook altijd goed. Je weet hoe de vorm is en je weet weer waar je staat.

Je hoopt dat deze “uit nood geboren loop” niet nogmaals op de agenda hoeft te verschijnen, maar als het zo uitkomt is het een prima alternatief.
De oorspronkelijke loopjes en grotere lopen zullen weer in de hardloopkalender te vinden zijn. Lopen met meer deelnemers, meer lopers van dezelfde sterkte en een groter deelnemersveld.

Kortom, het mag weer ! Het gaat weer gebeuren en we gaan het land weer in !

De link naar het parcours: https://www.afstandmeten.nl/index.php?id=2910896

Hieronder de door mij geklokte tijden:

10 km
35:06               Erik
36:20               Maikel
36:22               Jens
43:08               Jeroen
44:09               Vincent

21,1 km
1:15:56            Bram
1:16:58            Moniem
1:17:21             Jesse
1:25:30            Laurent
1:26:58            Niels
1:28:02            Peter
1:28:02            Moniek
1:28:04            Wim
1:34:07            Krista

Lodewijk