Kenneth Cooper

Inzet van dit artikel is de bedenker Kenneth Cooper. Uitvinder van aerobics en de alom bekende Coopertest van 12 minuten. Cooper diende als majoor in de Amerikaanse luchtmacht en behaalde een doctorsgraad in de geneeskunde.
Kenneth liep overigens zelf in zijn vroege jeugd ook niet onverdienstelijk en legde de mijl af in 4:18  minuut oftewel 2:40 de kilometer, maar na zijn medische studies kreeg hij last van hoge bloeddruk en overgewicht. Van daaruit kwam het idee om een test te ontwikkelen.
Hij koos voor 12 minuten omdat bij lichamelijke inspanning na ongeveer die tijdsduur de hartslag niet verder stijgt en er een steady state ontstaat.

In navolging van Kenneth, heeft Jan Passchier de Coopertesten bij Haagatletiek enkele jaren geleden een nieuw leven ingeblazen. Met telkens weer een grote deelname. En vanaf het begin liet Groep 1 zich zien en zette daar rappe prestaties neer.

De eerste drie
Deze keer een aantal afwezigen i.v.m. de vakantie of anderszins. Maar qua snelheid toch weer een sterk veld met een poging om het record van 3812 meter te verbeteren.
Tesfalem kwam ver en liep een sterke race met 3:03 op de 1000 meter/ 6:20 op de 2 km en 9:45 op de 3 km.
Uiteindelijk benaderde hij exact zijn record van 10 maanden geleden en bleef op 3807 meter steken. Deze keer moest hij het overigens helemaal alleen doen.
Een 2e positie was er voor Niels. Dit keer moest er het er maar eens van komen om de 3700 te doorbreken en liep hij via een gelijkmatige race zijn record van 3645 meter aan flarden en zette dat op 3709 meter. En echt moe was hij niet !
Erik ging voor de 3e plek. Eerst nog even mee met Niels, maar dat liet hij maar gauw varen. Het liep niet helemaal lekker en moest genoegen nemen met 90 meter minder dan de vorige keer.

Haaswerk
Ook Jesse was van de partij en wilde zijn talent inzetten als haas. Zo geschiedde en nam hij naast Jeroen Wessels van Groep 2, Koen en Jochem  op sleeptouw. En de missie slaagde want Jeroen kon 80 meter extra bijschrijven aan zijn record.
Zoetermeerder Koen was ook af getogen naar het Haagse en had een flinke warming-up met de racefiets erop zitten. Zijn plan was om elke keer weer iets meer meters te laten noteren bij de Coopertest en ook dit keer slaagde hij daarin. Op een gegeven moment nam hij het haaswerk zelfs over, maar moest daardoor toch iets terrein prijs geven. Deze keer 60 meters meer en die brachten hem weer een stapje verder naar zijn record dat net onder de 3500 meter staat.

11 augustus 2021 19:45 uur, klaar voor de start....

Op PR race
Jochem liep voor de 2e keer de Coopertest en volgde “de groep Jesse”. Vorige keer nog 3314 meter, liep hij deze keer bijna 70 meter meer en liep dus ook een PR.
Onze eigen website bouwer Peter was ook van de partij. Zelf ging hij voor een record en wilde hij graag 3300 meter lopen. En waarachtig liep hij tot op de meter nauwkeurig dit resultaat in 12 minuten exact.

Niet onvermeld was er de prestatie van Manolo, de zoon van Erik. Manolo loopt in de MILA-jeugd groep van HAAG en dacht zelf dat hij zijn oude record niet verbroken had, maar niets bleek minder waar door 48 meter meer te lopen.
Thans voert hij dus de lijst aan in zijn leeftijdsklasse 13-14 jarigen en prijkt hij met 3292 meter !

Laatste deelnemer van Groep 1 was Jim. Volgens mij heeft hij in de tijd dat de Coopertest bij Haag er weer is, slechts 2 x verstek laten gaan. Kenneth zal wel trots zijn op deze loper, die het klassement aanvoert als loper die het meest met de test meegedaan heeft.
Zelf had ik Jim ingeschat op ietsje meer dan de vorige keer en had 3160 meter in gedachte. Maar Jim verraste mij door er 21 m aan vast te plakken en de weg terug is dus weer ingezet.

De uitslagen van Groep 1
3807 meter       Tesfalem ( exacte benadering van zijn record)
3709 meter       Niels ( PR )
3550 meter       Erik
3440 meter       Jesse
3393 meter       Koen
3382 meter       Jochem ( PR )
3300 meter       Peter ( PR )
3181 meter       Jim

Bronnen: Wikipedia & Twitter
Tekst: Lodewijk