Dit artikel is overgenomen uit het AD van 14 april 2024

Robert van Rooij vond de sfeer bij de marathon van Rotterdam stukken beter dan die van Amsterdam. © Privéfoto

Robert van Rooij was een van de duizenden lopers bij de marathon van Rotterdam. De Hagenaar deed veertien jaar lang nauwelijks aan sport, schreef zich in bij HAAG Atletiek en zondag liep de 37-jarige Hagenaar vijf minuten van zijn toptijd af. ,,Het stond rijen dik met publiek. Dat heeft geholpen om zo’n dik persoonlijk record te lopen.”

Hans Beukema 14-04-24, 22:04

Robert van Rooij (37) is zondagmiddag in de wolken met zijn tijd van 2.39.41, vijf minuten sneller dan zijn eerdere toptijd. ,,Werkelijk alles zat mee”, zegt hij. ,,Er was nauwelijks wind, af en toe een zonnetje en vooral veel publiek langs de kant dat mij en de andere lopers hartstochtelijk steunde. Zelfs op sommige plekken bij het Kralingse Bos, waar lopers doorgaans de man met de hamer tegenkomen, stond het rijen dik vol mensen. Dat heeft zeker geholpen, om zo’n dik PR en een volledig vlakke race te lopen.”

Na 34 kilometer kreeg hij een kramp in zijn bovenbeen en kuit, maar Van Rooij kon zijn tempo wel goed vasthouden. ,,Het mooiste stuk komt na de Erasmusbrug. Nadat je door een tunneltje heen bent, dan wordt iedereen fanatiek aangemoedigd.”

Robert van Rooij vierde zijn persoonlijk record met een welverdiend drankje. © Privéfoto

Van Rooij komt zeker voor een derde keer terug in de havenstad. ,,Heel Rotterdam draagt deze marathon op handen. Het was twee dagen lang feest. Overal zag ik bandjes en lokale inwoners hadden biertaps staan. Ik heb in het verleden ook in Amsterdam gelopen, maar daar leeft de marathon toch minder onder de inwoners.”

Lee Towers

Traditioneel opende Lee Towers het hardloopfestijn met zijn ‘You’ll never walk alone’. ,,Ik hoorde Lee duidelijk zingen. Ik zag zijn rug. Hij stond iets lager op de steiger dan anders. Veel mensen zongen ook mee of luisterden juist muisstil mee. Ik had ook momenten dat de tranen in mijn ogen sprongen. Jammer dat hij voor de laatste keer zong.”

Van Rooij kende een matige start van zijn voorbereiding op Rotterdam. ,,Ik had tot januari een beetje last van mijn achillespees. Daarna kon ik wel voluit trainen en pijnvrij sporten. Ik heb dat veel in groepsverband bij HAAG Atletiek onder onze trainer Lodewijk van Dongen gedaan. Op een gegeven moment liep ik honderd kilometer per week en fietste ik erbij. Ik heb in het verleden wel eens meer trainingskilometers gemaakt. Eerlijk gezegd vind ik lopen en af en toe fietsen een mooiere combinatie. Ik word er als duurloper zeker niet minder van. Ik kan dat iedereen aanraden.”