Goed uitgedacht, goed uitgevoerd en uit de wind houden. Dat waren de ingrediënten die de chef cuisiniers Jeffrey & Niels en Erik & Jesse wisten toe te voegen voor de ideale Coopertestrace met groot succes.

Jeffrey en Niels trokken de kar om Moniem een handje te helpen voor een poging van rond de 3700 meter. Gedreven en doordacht hielden zij hem uit de wind en hielden het tempo dusdanig hoog om het plan te laten lukken. 
Jeffrey was de eerste haas die de arena verliet nadat hij zijn kopwerk had gedaan. Niels nam de taak over en wist gelijk de gangmakers van de sprinters van een wielerwedstrijd de kopman Moniem tot het laatste moment in het wiel te houden.
Moniem moest het alleen nog even afmaken en dat lukte met “meer dan een straatlengte” voorsprong op zijn achtervolgers.
3720 meter was het oordeel van degene die vanuit de organisatie met het opmeten belast was.
Een welgeslaagde actie met een dik PR van 106 meter en een proficiat waard voor zowel Moniem als zijn hazen Niels en Jeffrey.

Maar er was meer. Erik zou zijn zoon hazen en de laatste had het snode plan om de cijfers in de 3400 meter te laten eindigen. Met vorige keer een verrassing van 3292 meter leek me dit een te grote stap.
Om het plan te laten welslagen had Manolo de Vaporfly’s van vader Erik aangedaan en waarachtig zaten deze als gegoten en kon de jeugdige Haagse Kipchoge aan de slag voor zijn plannen waar ik mijn twijfels over had.
Jesse had zich voorafgaand aan de race aangesloten om ook zijn haaskwaliteiten in te zetten en zo ontstond er een mooi groepje met 6 lopers, te weten: Erik, Jesse, Manolo, Jochem, Rogier en niet clublid Robert van Rooij. 
De laatste had ik voor de race ingeseind dat hij zich bij dat groepje moest aansluiten.

Zowel Erik als Jesse liepen tot de laatste meter om de groep mee te trekken. En ze deden dat met verve. Lang kon iedereen mee. Rogier moest als eerste de teugels laten vieren. In een later stadium was het Jochem die in de anderen zijn meerdere moest erkennen.
En het resultaat ? Dat was verbluffend ! Jesse en Erik lieten als ware gentlemens in het slot van de race de man waar het allemaal om ging voor om hem te laten shinen.
3449 meters kon Manolo laten noteren en verbeterde zijn record met maar liefst 157 meters.
Een klasse apart, met een meer dan indrukwekkend eindschot in de laatste honderd meters

Maar ook de anderen als Jochem, Robert en Rogier hadden veel baat van het afgeleverde werk van het gangmakerskoppel Erik & Jesse. 
Ook Jochem verbeterde zijn PR met 16 meter en wel naar 3398. Volgende keer de grens van “33” maar doorbreken zou ik denken. En ook het niet Haaglid Robert zette zijn PR scherper met zo’n 60 meter en bleef nipt in de buurt van Manolo, Erik en Jesse.

Voor Rogier was het weer eens een Coopertest sinds jaren. Vijf om precies te zijn.
Sinds kort weer terug in de groep en voor hem was dit dus een soort van nul-meting. Maar de cijfers bleven niet bij nul hangen en hij kon toch 3260 meters laten noteren. Met voldoende duurkilometers in de benen kan dat altijd nog door gaan voor een tijd van 38:30 op de 10 km

Achter deze groepen bevonden zich nog twee Groep 1 leden die elkaar naar een mooie prestatie probeerden op te zwepen.
Peter nam de wind weg voor Jim, maar ging er op een gegeven moment toch vandoor.
Peter kon de prestatie van vorige keer met exact 3300 niet evenaren en bleef deze keer steken op 3233 meter.
Ook Jim moest genoegen nemen met minder meters, maar wilde ook nog over houden voor de aankomende Overtakerun van 5 km op de weg. Hij liet 3140 meters noteren en dat blijft omgerekend met voldoende duurvermogen nog net onder de 40 minuten grens op de 10 km.
Maar er is dus werk aan de winkel. 

De uitslagen van de Groep 1 deelnemers op een rijtje

3720 meter      Moniem ( PR )
3448 meter      Erik (haaswerk)
3444 meter      Jesse (haaswerk)
3398 meter      Jochem ( PR )
3328 meter      Niels ( haaswerk)
3260 meter      Rogier
3233 meter      Peter
3140 meter      Jim

Aantal gelopen meters van haas Jeffrey niet bekend, maar dat zal rond de doorkomst van 3200 liggen.

Lodewijk